Broj turista u svetu premašio milijardu

Bez autora
Dec 18 2012

Uprkos usporavaju ekonomskog rasta u svetu, broj turista koji su putovali u inostranstvo ove godine je porastao za 20 miliona i dostigao apsolutni rekord, po prvi put premašivši milijardu. Mada je nemoguće utvrditi ko je bio milijarditi turista koji je prešao državnu granicu, UNWTO je tu titulu dodelila jednom Britancu koji je 13. decembra posetio Madrid gde se nalazi sedište te organizacije.U čast tog događaja UNWTO je pokrenula kampanju pod nazivom "Milijardu mogućnosti" koja treba da doprinese da oni koji pri putovanju poštuju lokalnu kulturu, čuvaju nasleđe ili kupuju lokalnu robu spoznaju da njihovo putovanje može da pomogne ljudima i mestima koja posećuju.

Broj turista u svetu premašio milijarduUprkos usporavaju ekonomskog rasta u svetu, broj turista koji su putovali u inostranstvo ove godine je porastao za 20 miliona i dostigao apsolutni rekord, po prvi put premašivši milijardu, saopštila je Svetska turistička organizacija u okviru Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Mada je nemoguće utvrditi ko je bio milijarditi turista koji je prešao državnu granicu, UNWTO je tu titulu dodelila jednom Britancu koji je 13. decembra posetio Madrid gde se nalazi sedište te organizacije.

U čast tog događaja UNWTO je pokrenula kampanju pod nazivom "Milijardu mogućnosti" koja treba da doprinese da oni koji pri putovanju poštuju lokalnu kulturu, čuvaju nasleđe ili kupuju lokalnu robu spoznaju da njihovo putovanje može da pomogne ljudima i mestima koja posećuju, prenele su agencije.

UNWTO je povodom milijarditog turiste lansirala parolu "Kupujte lokalno", podstičući turiste da kupuju lokalnu hranu i suvenire ili da iznajmljuju lokalne vodiče kako bi osigurali da se njihova potrošnja prelije u nova radna mesta i prihod za lokalne zajednice.

U toj organizaciji smatraju da čak i najmanji pomak može dati ogroman rezultat ako se pomnoži sa milijardu.

Turizam se smatra jednim od najvećih svetskih ekonomskih sektora, s učešćem od devet odsto u svetskom bruto domaćem proizvodu, s jednim na svakih 12 radnih mesta i sa osam odsto u ukupnom izvozu u najmanje razvijenih zemalja sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik